Free delivery for orders over 100€!

0

Empty cart

23.02.2019

MIKSI KOLLAGEENIPEPTIDIT JA MITÄ ON KOLLAGEENI?

30% kehon proteiineista koostuu kollageenista ja onkin erityisen hyödyllinen pehmytkudoksen korjausprosesseissa. 

Kollageeni on yksinkertaistettuna tietyntyyppinen proteiini. Se on pitkäketjuinen aminohappo, joka vaikuttaa ihon elastisuuteen sekä sidekudoksen yhtenäisyyteen. 

Suurin syy hevosten varhaiseen eläkkeeseen on nivelrikon aiheuttama. Tässä artikkelissa tarkastellaan kollageenin vaikutusta nivelrikon hoidossa.

 

YLI 60% ONTUMATAPAUKSISTA NIVELRIKON AIHEUTTAMIA.* 

Nivelrikko on nivelsairaus, jossa nivelrusto tuhoutuu asteittain. Tämä muutos näkyy yleisesti ontumisena, toiminnan häiriönä tai kroonisena kipuna. Kondrosyytit eli nivelrustosolut ovat keskeisessä roolissa ruston anabolisessa ja katabolisessa aineenvaihdunnassa. Jos tämä tasapaino järkkyy, rappeuttava nivelsairaus saattaa kehittyä.1 

Nivelruston rappeutuminen on kriittisin kohta nivelrikon kehittymisessä; se asteittain johtaa luun muutoksiin, nivelkalvon tulehdukseen, kutistuvaan nivelkapseliin ja lihasatrofiaan (katoon). Keskeiset nivelrikon oireet ovat kipu ja ontuminen (Donnell & Frisbie, 2014). 

 

RISKITEKIJÄT NIVELRIKON KEHITTYMISEEN?

Yleisimmät riskitekijät ovat epänormaali fyysinen rasitus, epätasaiset nivelpinnat, murtumat ja mikromurtumat rustonalaisessa luussa.  

ONKO KOLLAGEENISTA HYÖTYÄ NIVELRIKON HOIDOSSA?

Ruoansulatus pilkkoo kollageenin aminohapoiksi ja peptideiksi. 

Tietyntyyppinen, pitkälle jalostettu kollageenihydrolysaatti hajoaa ruoansulatuksessa aminohapoiksi ja biologisesti aktiivisiksi kollageenipeptideiksi, jotka eri tutkimusten mukaan jalostusprosessista riippuen pystyvät etenemään kohde-elimeen, esimerkiksi ihoon, niveliin tai lihaksiin.

Kollageenipeptidit stimuloivat aineenvaihduntaa rustokudoksen soluväliaineessa ja hidastavat hajottavia prosesseja stimuloiden kollagenaasia ja proteoglykaania lisäämään ja kiihdyttämään sidekudoksen kasvua. 2

Toisin sanoen, kollageenipeptidit sisäisesti käytettynä stimuloivat kehon omaa kollageenin tuotantoa ja sitä kautta vaikuttavat ongelma-alueilla; kuten ruston, jänteiden, ihon, lihasten ja kalvojärjestelmän hyvinvointiin ja elastisuuteen. 

ONKO KOLLAGEENIN KÄYTÖSTÄ TUTKIMUKSIA?

Suun kautta käytettävien kollageenipeptidien teho nivelrikon hoidossa on osoitettu hiiritutkimuksissa. Tiettyjen kollageenipeptidien käyttö vähensi merkittävästi rustokudoksen rappeutumista polvissa verrattaen placebo ryhmän hiiriin. 3

12 viikkoa kestäneessä placebo kontrolloidussa tutkimuksessa nivelrikkoisilla hevosilla kollageenipeptidien käyttö sisäisesti vähensi nivelrikon oireita; kipua ja ontumista.Tutkimuksessa 38 hevosta jaettiin kahteen ryhmään joista toisen ryhmän hevoset saivat joko 25g tai 50g kollageenipeptidejä ja toinen ryhmä 25g tai ei ollenkaan. 

Hevoset tutkittiin eläinlääkärien toimesta tutkimuksen alkuvaiheessa, puolessavälissä ja lopussa. Eläinlääkärit toteuttivat hevosilla taivutuskokeet, seurasivat ontumisen voimakkuutta, kiertoliikkeen kipua, askeleen pituutta ja liitovaihetta ravissa. 

Tutkimus osoitti Petagilen kollageenipeptidien positiivisen vaikutuksen 25-50g päivittäisellä käytöllä, nivelrikon oireiden lievittämiseen.1 

 

MIKSI PETAGILE? 

Gelita on saksalainen luotettu brandi ja Petagile heidän eläimille suunnattu kollageeni, josta on toteutettu tutkimuksia hevosilla ja koirilla. Petagile myös EU:ssa hyväksyttyä raaka-aine ja sallittu hevosille. 

 Tilaa Nivel Elixir -15% alennuksella käyttämällä koodia PETAGILE10

*(Caron & Genovese, 2003). 

1. Dobenecker B, Reese S, Jahn W, et al. Specific bioactive collagen peptides (PETAGILE®) as supplement for horses with osteoarthritis: A two-centred study. J Anim Physiol Anim Nutr. 2018;102(Suppl. 1):16–23. https://doi.org/10.1111/jpn.12863 

2. Ng et al., 2007; Schunck, Schulze, & Oesser, 2009 

3. (Oesser et al., 2008; Schunck et al., 2007). Myös Faktat

Pakuri

23.02.2019

Lue lisää
Inkivääri

23.02.2019

Lue lisää
Mustikkauute

23.02.2019

Lue lisää

Liity postituslistalle